MustRead pestasi kirjeenvaihtajan Ouluun – Heli Koppelo raportoi Pohjois-Suomen politiikasta ja taloudesta

MustRead on tehnyt uuden aluevaltauksen ja pestannut toimittajan Ouluun. Politiikan ja talouden syvälliseen laatujournalismiin keskittyvän MustReadin Oulun kirjeenvaihtajana on aloittanut syyskuun alusta 2019 toimittaja Heli Koppelo. VAPAA LUKUOIKEUS

MustRead
Oulussa asuva Heli Koppelo on MustReadin toinen lahjoituskirjeenvaihtaja. MustReadilla on kirjeenvaihtaja myös Brysselissä. Kuva: Sanna Krook

MustRead on tehnyt uuden aluevaltauksen ja pestannut toimittajan Ouluun. Politiikan ja talouden syvälliseen laatujournalismiin keskittyvän MustReadin Oulun kirjeenvaihtajana on aloittanut syyskuun alusta 2019 toimittaja Heli Koppelo

”Oulu on edelläkävijäkaupunki, jossa tapahtuu paljon valtakunnallisesti mielenkiintoisia asioita. Täällä on tutkimusta, yritteliäisyyttä ja innovaatioita, joita ei muualta Suomesta löydä. Oulussa on myös luovaa hulluutta, pohjoisen rosoa. Näistä kaikista haluan kertoa jutuissani”, sanoo Heli Koppelo.

MustReadin Oulun kirjeenvaihtaja on toteutettu lahjoitusperiaatteella. Rahoitusmalli on lainattu yliopistoista, joissa ns. lahjoitusprofessuurit ovat yleisiä. Lahjoitusprofessorimallissa yliopisto perustaa ulkopuolelta saamansa lahjoituksen turvin tiettyyn alaan keskittyvän tutkimusviran tai -ryhmän. MustReadin yhteistyökumppaneilta saama rahoitus mahdollistaa Oulun kirjeenvaihtajan palkkaamisen samalla periaatteella.

Yhteistyökumppaneina MustReadin Oulun kirjeenvaihtajassa ovat kaksi paikallista toimijaa, Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina. Yhteistyökumppanit rahoittavat MustReadin toimintaa, ja vastineeksi MustRead sitoutuu tuottamaan valtakunnalliselle päättäjäkohderyhmälleen korkeatasoista Oulu-aiheista yhteiskunnallista journalismia. 

Päätösvalta journalistisesta sisällöstä on MustReadilla.

”Haluamme raportoida politiikan ja talouden ilmiöistä muualtakin Suomesta kuin vain Helsingistä. Parhaiten se onnistuu paikallisen kirjeenvaihtajan avulla. Oulu on luonteva asemapaikka MustReadin toimittajalle maantieteellisen sijaintinsa ja monipuolisen aluekeskusprofiilinsa vuoksi”, kommentoi MustReadin päätoimittaja Anne Moilanen.

Kokenut journalisti

Heli Koppelo on kokenut freelance-journalisti, joka on työskennellyt useissa medioissa toimittajana ja johtotehtävissä. Hän on toiminut muun muassa päätoimittajana Sanoma Median Kids Mediassa sekä uutistoimittajana Ilta-Sanomissa ja Kalevassa. Koppelo on syntynyt Pudasjärvellä, käynyt koulunsa Haukiputaalla ja paluumuuttanut Ouluun pari vuotta sitten. MustReadissa hän työskentelee puolipäiväisesti.

”Oulun seudulla kiinnostava kysymys on tällä hetkellä muun muassa osaaminen. Mitkä ovat ne keinot, joilla Oulu kykenee pärjäämään kiihtyvässä ja kansainvälisessä kilpailussa?  Lisäksi jotkut paikalliset teemat, kuten väestörakenteen kehitys, ovat pinnalla muissakin Suomen aluekeskuksissa”, pohtii Heli Koppelo.

Paikalliset lahjoittajat

MustReadin Oulun kirjeenvaihtajan ansiosta Oulun alueen ilmiöt ja teemat nousevat valtakunnallisessa päättäjämediassa esiin ja myös entistä paremmin osaksi yhteiskunnallista keskustelua.

Pyrkimys kääntää katseet Ouluun yhdistää molempia lahjoittajia, Oulun kaupunkia ja Osuuskauppa Arinaa.

Yhteistyöstä sovittiin Oulussa elokuussa 2019. ”Ajan kulku” -veistoksen luona Osuuskauppa Arinan viestintäjohtaja Pasi Ruuskanen, MustReadin toimitusjohtaja Ari Lämsä, MustReadin Oulun kirjeenvaihtaja Heli Koppelo, Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi ja MustReadin päätoimittaja Anne Moilanen. Taustalla Oulun kaupungintalo. Kuva: Sanna Krook

”Aika harva päättäjistä tietää, että Oulu on yli 200 000 ihmisen kaupunki. Haluamme Oulun ja pohjoisen mahdollisuudet paremmin esille päätöksentekoon ja julkiseen keskusteluun. Tällaisen uuteen yhteistyökuvioon on innostavaa lähteä mukaan”, sanoo Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi.

Oulun seudun kehittyminen ja vetovoima ovat elintärkeitä myös Osuuskauppa Arinalle, joka on koko Pohjois-Suomessa merkittävä työnantaja.

Odotamme MustReadin juttujen lisäävän Oulun seutuun kohdistuvaa valtakunnallista kiinnostusta. Siksi lähdimme mahdollistamaan kokeilua ja haastamme yhteistyökumppaneita laajemmin mukaan vuodelle 2020”, toteaa Osuuskauppa Arinan viestintäjohtaja Pasi Ruuskanen.

MustRead toteuttaa Oulun kirjeenvaihtajan aluksi neljän kuukauden kokeiluna, joka jatkuu vuoden 2019 loppuun. Tämän jälkeen Oulun kirjeenvaihtajuutta on tarkoitus jatkaa koko vuoden 2020. On mahdollista, että yhteistyöhön tulee vuodenvaihteessa lisää lahjoittajia.

MustRead aloitti julkaisutoimintansa lokakuussa 2017. Yhteiskunnallinen verkkomedia oli välitön menestys. MustReadin toimitukseen kuuluu kokeneita politiikan ja talouden toimittajia, ekonomisteja ja tutkijoita, kuten politiikan tutkija Erkka Railo sekä ekonomistit Heikki Pursiainen ja Roger Wessman. Tällä hetkellä MustRead työllistää 12 henkilöä.

Heli Koppelon ensimmäinen juttu Oulusta on julkaistu tänään maanantaina 2. syyskuuta. Jutussa haastatellaan oululaista eurooppaministeriä Tytti Tuppuraista ja siinä käsitellään ajankohtaisia EU:hun ja Ouluun liittyviä teemoja. Voit lukea jutun täältä (vapaa lukuoikeus).

Piditkö artikkelista?

Rekisteröidy ja kokeile MustReadia 14 päivää maksutta

Keskustelu

Anneli Larmo 3.9.2019 12:09
Hieno juttu! Onneksi olkooon!

Jätä kommentti