Ruoka ja elintarvikeketju – ilmestyy noin 4 kertaa vuodessa

13.12.2022
Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) jumiutti alan toimijoiden huolella valmisteleman ilmastoruokaohjelman. Tarkoittaako tämä, että ruokaketjun ilmastopäästöjen vähentäminen on toivoton tehtävä? Ja tarkoittaako kestävä ruokaketju sitä, että kaikkien pitää ryhtyä vegaaneiksi?
Ei sentään, arvioivat tässä uutiskirjeessä MTK:n Päivi Nerg, Suomen ympäristökeskuksen Minna Kaljonen ja Valion Juha Nousiainen.
Kirjeestä selviää myös, minkä raaka-aineen käyttöä lisäämällä meidän kaikkien on helppo muuttaa ruokavaliota nykyistä kestävämmäksi – se löytyy usein myös joulupöydästä.
22.9.2022
Energiakriisi iskee yhteiskunnan joka kolkkaan, eikä ruokasektori ole poikkeus. Kriisin vaikutusta tarkastellaan elintarvikeketjun eri osissa – maataloudessa, teollisuudessa ja kaupassa.
Tähän aiheeseen meitä johdattavat S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho, Valion yhteiskuntasuhdejohtaja Anna-Kaisa Auvinen ja Reinu Econ -konsulttitoimiston perustaja, maatalousekonomisti Kyösti Arovuori.
14.6.2022
Venäjän hyökkäys on ajanut maailman ruokakriisiin. Tämän kertainen kirjeen aihe – ruokaturva – on siksi valitettavan ajankohtainen.
Suomessakin ruoan hinnat nousevat rakettimaisesti.
Loppuuko ruoka maailmasta? Entä Suomesta?
Aiheesta puhumassa Suomen parhaat asiantuntijat: E2:n Kaisa Karttunen, Luken Jyrki Niemi ja Suomen Lähetysseuran Elina Lehikoinen.
Kalan hinta on noussut vielä nopeammin kuin muiden elintarvikkeiden. Kirjeessä kysytään Kalaneuvos Oy:n Toni Hukkaselta, mistä on kysymys.
11.3.2022
MustRead Ruoka & Juoma -kirjeen aiheena on tällä kertaa ruoan vienti.
Ainakin me itse olemme sitä mieltä, että suomalainen ruoka on maailman puhtainta, turvallisinta ja antibioottivapainta.
Miksei se sitten käy kaupaksi?
Vastaamassa kiinnostava joukko ihmisiä.
Entinen liikenneministeri (kesk.) ja hallitusammattilainen Anne Berner selvittää parhaillaan maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta mahdollisuuksia kolminkertaistaa elintarvikevienti. Selvitys julkaistaan ensi viikolla. Berner puhuu viennin mahdollisuuksista.
Lihankorvikeyritys Meeatin toimitusjohtaja Mikko Karell kertoo kunnianhimoisista laajenemissuunnitelmistaan. Tuleeko Suomesta kasvilihan mahtimaa?
Luken tutkimuspäällikkö Hanna-Maija Karikallio antaa faktatietoa elintarvikeviennistä ja Food from Finland -vienninedistämisohjelman johtaja Esa Wrang kertoo julkisen sektorin ponnisteluista viennin hyväksi.
Asiaa myös pakotteiden vaikutuksesta.
24.9.2021
Kirje selvittää, voidaanko ihmisiä ohjata syömään terveellisemmin verotuksen avulla.
Kysymykseen auttavat vastaamaan hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä, tutkimusprofessori Tuomas Kosonen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta VATTista ja SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.
Bonuksena tietenkin jo perinteeksi muodostunut Hessun Juoma & Jaloste -pikatesti.
9.6.2021
Mitä tekee elintarvikevaltuutettu Olli Wikberg? Elintarvikelaki uudistuu ja antaa viranomaisille uusia valtuuksia. Haastattelussa maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm. Blogissa kerrotaan, mistä elintarvikkeiden arvo muodostuu ja miksi tuottaja saa niin pienen osan ruoan hinnasta.
12.3.2021
Huippukokki Henri Alén patistaa ruokainnovaatioihin. Toimittaja vierailee ikkunattomassa bunkkerissa sijaitsevalla maatilalla. Voiko ruoalla tehdä rahaa? Kysymykseen vastaa Nordic Food Tech VC -rahaston Pekka Siivonen-Uotila. Plus asiaa pekonista.