Miten Suomi nostetaan nopeasti ylös kanveesista?

Pandemian ja sulkutoimien aiheuttama talouskriisi on vasta siirtymässä pahimpaan vaiheeseen. Haluamme kuitenkin MustReadissa kääntää katseen jo kriisin jälkeiseen tulevaisuuteen. Miten Suomi nousee entistä vahvempana seuraavaan erään? Vastauksemme on Ylös kanveesista -juttusarja! VAPAA LUKUOIKEUS

Heikki Pursiainen
"Olisi väärin antautua synkkyyden valtaan. Suomella on paljon vahvuuksia, jotka auttavat selviämään tästäkin kriisistä", sanoo Heikki Pursiainen. Kuva: MustRead
Blogi

Heikki Pursiainen

Ekonomisti

Uutta MustReadissa!

Koronaviruksen ja sen torjuntatoimien aiheuttamasta talouskriisistä ennustetaan jopa vuosisadan syvintä. Lama iskee Suomen kanveesiin juuri kun finanssikriisin jälkeisestä menetetystä vuosikymmenestä on selvitty.

Olisi kuitenkin väärin antautua synkkyyden valtaan. Suomella on paljon vahvuuksia, jotka auttavat selviämään tästäkin kriisistä. Pohjoismainen hyvinvointimalli, luottamusyhteiskunta ja innovatiivinen suomalainen markkinatalous ovat hyvä resepti myös pandemian jälkeiseen jälleenrakennukseen.

Uskon, että Suomi voi olla taas jaloillaan seuraavaa erää varten suhteellisen pian.

Suomen vahvuudet voidaan kuitenkin täysimääräisesti hyödyntää vain, jos nyt tehdään nopeasti oikeita päätöksiä. Se ei viime vuosina aina ole Suomessa onnistunut.

Poliittisen johdon päätökset ovat tietenkin keskeisiä. Yritykset ja ihmiset on saatava takaisin töihin ja pidettävä samaan aikaan terveinä. Tämä ei ole aivan yksinkertainen yhtälö.

Hyviä päätöksiä tarvitaan kuitenkin myös muualla. Yritysten on uudistettava toimintatapoja, mietittävä uudelleen tuotantoketjuja ja turvattava työntekijöiden hyvinvointi uudessa tilanteessa. Työmarkkinatoimijoilta tarvitaan viisautta ja sopimisen henkeä. Rahoitussektorilla on äärimmäisen tärkeä osa uuden nousun varmistamisessa.

Jokaisen meidän on myös omassa elämässään, niin työssä kuin vapaa-ajalla löydettävä uusia ratkaisuja.

Viikkokausien työ kotikoulun opettajana, rehtorina, keittäjänä ja vahtimestarina ilman ystävien seurassa vietettyjä oluthetkiä on tuonut muutoksen näkyviin hyvin kouriintuntuvasti. Samalla tiedän, että monille muutos on ollut paljon suurempi ja kipeämpi.

MustReadin mission mukaisesti haluamme olla mukana auttamassa nyt tarvittavien hyvien päätösten tekemistä asiantuntevan ja syvällisen journalismin keinoin.

Juuri tästä on kysymys Ylös kanveesista -sarjassa!

Sarjan avaa MustReadin huippuekonomistin Roger Wessmanin palvelusektorin tulevaisuutta käsittelevä artikkeli. Roger on, vaikka itse sanonkin, ollut yksi ehdottomasti kiinnostavimmista ja viisaimmista talousäänistä koronakriisin keskellä. Hän ei petä lukijoita nytkään.

Hän kuvaa analyysissään tilastoihin perustuen palvelusektorin nykytilaa ja pohtii sitten keinoja turvata palveluyritysten elinkelpoisuus sekä välittömästi että kenties pitkänä jatkuvan sosiaalisen etäännytysjakson aikana.

Yksi Rogerin johtopäätöksistä on, että meillä on kaikilla vastuu kriisin ratkaisemisessa. Jokainen, joka onnistuu vähentämään tartuntoja, auttaa luomaan turvallisuutta koko yhteiskunnassa. 

Ennen kuin päästän sinut Rogerin analyysin pariin, hyvä lukija, haluan kiittää Ylös kanveesista -sarjan rahoittajia, jotka ovat nähneet hyvän journalismin arvon yhteiskunnallisen päätöksenteon tukena.

Sarjaa rahoittavat tällä hetkellä Palvelualojen työnantajat Palta ry, Rakennusteollisuus RT ry, Turun kaupunki, Turun kauppakamari ja Varsinais-Suomen liitto.

Lämmin kiitos näille kaikille viidelle toimijalle, jotka ovat kaikki mukana Suomen nostamisessa myös lukuisilla muilla tavoilla.

Uskon, että Ylös kanveesista -sarja kiinnostaa myös teitä, hyvät lukijat. Me ainakin olemme innostuneita ja aiomme panna parastamme. Pyrimme jatkossakin samaan laatutasoon kuin ensimmäisessä jutussamme, jonka pariin kehotan nyt lukijaa siirtymään.

Lisää aiheesta:

Koronalamaan eivät päde vanhat lääkkeet – toipumisen avain ovat nykyistä paremmin kohdistetut rajoitustoimet

Tämän sisällön mahdollistavat Palta, Rakennusteollisuus, Turun kauppakamari, Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen liitto.
Lahjoittajat eivät ole vaikuttaneet sisältöön eivätkä MustReadin journalistiseen prosessiin.

Piditkö artikkelista?

Rekisteröidy ja kokeile MustReadia 14 päivää maksutta

Keskustelu

Tätä juttua ei ole vielä kommentoitu.

Jätä kommentti