MustReadin ekonomistit Heikki Pursiainen ja Roger Wessman saivat C. V. Åkerlundin mediasäätiön palkinnon – ”taloustieteessä ansioituneita journalisteja”

Uusi tunnustuspalkinto myönnettiin ensi kertaa Pursiaiselle ja Wessmanille ”monipuolisesta ja huippuasiantuntevasta reagoinnista maailman muutokseen”. Palkintosumma on 10 000 euroa kummallekin.

MustRead
MustReadin palkitut ekonomistit Heikki Pursiainen ja Roger Wessman.

Globaali talous on monimutkaistuva kysynnän ja tarjonnan verkko, jonka vaikutukset ulottuvat kaikkialle. Sen merkitysten ja näkymien avaaminen on erittäin vaativa tehtävä. Tämä tarkoittaa, että taloustieteen ja journalismin kyvykkyyksien yhdistämiselle on valtava tilaus.

Näin perustelee tamperelainen C.V. Åkerlundin mediasäätiö tunnustuspalkintoja, jotka se on tänään 13. syyskuuta 2021 myöntänyt MustReadin ekonomisteille Heikki Pursiaiselle ja Roger Wessmanille

Palkintosumma on 10 000 euroa kummallekin. Palkinto on ensimmäinen laatuaan.

Muun muassa media-alan tutkimusta ja opintoja rahoittavan säätiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Toikkonen kiittelee säätiön hetki sitten lähettämässä tiedotteessa, että MustReadissa ”ekonomistien ammattitaito on ottanut journalistisen muodon”.

Kokonaisuutena kaksikon tuotanto on ”enemmän kuin satunnainen asiantuntijakirjoitus”, lausuu Toikkonen.

Lokakuussa 90 vuotta täyttävä C.V. Åkerlundin mediasäätiö aikoo jatkossakin myöntää tunnustuspalkintoja erityisesti sellaisille journalistisen työn tekijöille, joilla on poikkeuksellisella erikoisosaamista.

Tohtori ja pankkiekonomisti

Sekä Pursiainen että Wessman tuottavat MustReadiin sisältöjä. Molempien kirjoitukset ovat verkkomediassa erittäin suosittuja. 

Pursiainen on MustReadin strategi ja osakas, ja oli mukana perustamassa MustReadia vuonna 2017. Hän on työskennellyt aikaisemmin tutkimustehtävissä Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa, Turun yliopistossa ja Kilpailuvirastossa sekä Ajatuspaja Liberassa. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden tohtori Helsingin yliopistosta.

Wessman on itsenäinen yrittäjä ja MustReadin säännöllinen avustaja. Hän on opettanut rahoitusta ja kansantaloustiedettä Svenska handelshögskolanissa. Wessman on työskennellyt muun muassa Nordean ja Evlin pääekonomistina sekä muissa rahoitusalan tehtävissä, kuten osakeanalyysin johtajana ja korkoanalyytikkona.

Tunnustuspalkintojen perusteluissa mainitaan myös kaksikon muu kirjallinen tuotanto, kuten Pursiaisen kirjoittamat kirjat Paska Suomi (2017) ja Olette kaikki väärässä (2019) sekä hänen aktiivinen toimintansa Twitterissä.

Samoin mainitaan Wessmanin laajat talouspoliittiset selvitykset, raportit ja esitelmät.

Voittajat kommentoivat

Klassinen kysymys, miltä nyt tuntuu?

Pursiainen: ”Tuntuu tietenkin hyvältä. Yksi intohimoistani on taloustieteen popularisointi. Tutkimukseen perustuvan tiedon tuominen julkiseen keskusteluun on myös yksi MustReadin keskeinen missio. Tunnustus kertoo, että olemme onnistuneet siinä.”

Wessman: ”Mukavaltahan se tuntuu, että työtämme arvostetaan. Vaikka palkinto meni nyt minulle ja Heikille, taustalla on kuitenkin tiimityö. Artikkeleistani ei olisi koskaan tullut niin selkeitä ja laajemmalle yleisölle ymmärrettäviä ilman sparrausta MustReadin editoreiden kanssa.”

Mitä palkinto sinulle merkitsee?

Pursiainen: ”Olen erityisen iloinen, että C. V. Åkerlundin mediasäätiö on noteerannut myös yritykseni viestiä talouden ja yhteiskunnan asioista sosiaalisessa mediassa.”

”Sosiaalista mediaa kuten Twitteriä pidetään monesti riitaisana paikkana, jossa kärhämöinti on tietoon perustuvan yhteiskunnallisen keskustelun vastakohta. Uskon kuitenkin, että Twitter tarjoaa myös mahdollisuuksia puhua asioista hienovaraisesti ja monitahoisesti.”

Wessman: ”Palkinto vahvistaa käsitystä, että kirjoitustyöstäni koetaan olevan yhteiskunnallista hyötyä ja kannustaa jatkamaan.”

”Joskus tosiasioiden selittäminen tuntuu turhauttavalta, kun sosiaalisessa mediassa ennakkoluulot ja harhakäsitykset leviävät hallitsemattomasti.”

Mitä aiot tehdä palkintorahoilla?

Pursiainen: ”Aion jatkaa työtä tutkimukseen perustuvan kirjoittamisen parissa. Journalismin lisäksi suunnittelen parhaillaan hanketta, jossa on tarkoitus yhdistää kirjallista, audiovisuaalista ja sosiaalisen median sisältöä. Palkinnon avulla voin panna vauhtia hankkeen kehittämiseen.”

Wessman: ”Palkinnon avulla saan aikaa tehdä syvällisempää analyysiä siitä, miten ilmastomuutos ja sen torjuminen vaikuttavat talouden ja talouspolitiikan kehitykseen.”

MustRead kiittää C.V. Åkerlundin säätiötä erinomaisista valinnoista ja onnittelee voittajia!

Lue lisää:

Roger Wessman: Miksi en ole minkään koulukunnan ekonomisti (29.7.2021)

Heikki Pursiainen: Olenko oikeistolainen, vaikka en usko rikkaiden ansaitsevan rikkauksiaan? (11.8.2021)

Piditkö artikkelista?

Rekisteröidy ja kokeile MustReadia 14 päivää maksutta

Keskustelu

Anneli Larmo 13.9.2021 20:09
Onneksi olkoon!!

Jätä kommentti