“Luova ja vapaa Viro” – MustReadin Viron-kirjeenvaihtaja aikoo päivittää suomalaisten vanhentuneet käsitykset eteläisestä naapurista

Toimittaja-kirjailija Eveliina Talvitie aloittaa MustReadin Viron-kirjeenvaihtajana 23. tammikuuta.

Erkka Railo
Kuvassa kirjailija Eveliina Talvitie 2021

“En miettinyt kahta kertaa, kun MustRead tarjosi Viron-kirjeenvaihtajan pestiä”, sanoo toimittaja Eveliina Talvitie

Talvitien mukaan hänen loputon uteliaisuutensa yhteiskunnallisiin asioihin ja palo kirjoittaa niistä istuu täydellisesti MustReadin kaltaisen laatumedian profiiliin. 

Talvitie aloittaa MustReadin Viron-kirjeenvaihtajana 23. tammikuuta. 

Hän kirjoittaa monipuolisesti Viron yhteiskunnasta, taloudesta ja politiikasta kulttuuria ja teknologiaa unohtamatta. Hän ei aio myöskään vältelllä vaikeita asioita, kuten huonosti toimeentulevan kansanosan asemaa ja sosiaaliturvan rakennetta.

Viro ei takerru perinteisiin

“Viroon suhtaudutaan toisinaan edelleen eräänlaisena Suomen pikkuveljenä, joka yrittää pysyä isoveljen vauhdissa mukana”, analysoi Talvitie. 

Hänen mukaansa tilanne on pikemminkin päinvastoin. Pienuus on etu, ja päätöksenteko on Virossa notkeampaa kuin Suomessa. 

Talvitiellä on kunnianhimoinen tavoite: 

“Haluan ajanmukaistaa suomalaisten kuvaa Virosta.”

Talvitiellä on tähän hyvät mahdollisuudet, sillä hän on asunut jo yli viisi vuotta Virossa ja tuntee maan hyvin. 

Talvitietä kiehtoo Virossa vanhan ja uuden rinnakkaiselo. Virossa osataan sekä kunnioittaa perinteitä että kokeilla rohkeasti uutta. 

“Konkreettinen esimerkki tästä on se, miten Tallinnan kaupunkikuvaa rakennetaan. Vanhan rakennuksen katolle saatetaan rakentaa käytännössä uusi. Tästä syntyy jonkinlainen luovan hulluuden ja vapauden vaikutelma.”

Myös virolaiset ovat tehneet vaikutuksen Talvitiehen. 

“Virolaisten ahkeruus hämmästyttää minua. On olemassa sanonta, että virolaiset tekevät töitä kahdeksan päivää viikossa – siltä se todella joidenkin kohdalla vaikuttaa.”

Median moniottelija

Eveliina Talvitie on tullut tunnetuksi poikkeuksellisen monipuolisena toimittajana ja viestintä-alan asiantuntijana.

Hän on työskennellyt televisiossa sekä toimittajana että juontajana, uutistoimittajana Satakunnan Kansassa ja kirjoittanut esimerkiksi Ilta-Sanomiin, Kauppalehteen ja Mondoon. Hän on toiminut myös yhteiskuntasuhdepäällikkönä ja viestintäkonsulttina. 

Kaiken tämän lisäksi Talvitie on ollut myös tuottelias kirjailija. Hän on kirjoittanut 12 kirjaa mukaan lukien romaaneja, tietokirjoja ja elämäkertoja. 

“Viisi vuotta sitten irtisanouduin palkkatöistä keskittyäkseni kirjailijan työhön.” 

Tällä hetkellä työn alla on useita teoksia, joista päällimmäisenä 1960-luvun hippiliikettä sivuava romaani.

Kirjeenvaihtajat Tallinnassa ja Brysselissä

“Olemme iloisia ja ylpeitä saadessamme Eveliina Talvitien kaltaisen tähtitoimittajan mukaan MustReadiin”, toteaa päätoimittaja Erkka Railo. 

Hänen mukaansa Viron-kirjeenvaihtaja täydentää oivallisesti MustReadin kansainvälistä portfoliota, johon kuuluu myös Brysselin-kirjeenvaihtaja Mika Horelli.

“On tärkeää, että suomalaisilla on ajankohtaista tietoa Viron yhteiskunnasta”, toteaa Railo. Viro on nopeasti kehittyvä maa, jonka muutoksen nopeutta kaikki suomalaiset eivät välttämättä ole tajunneet. 

Viron-kirjeenvaihtaja toteutetaan lahjoitusperiaatteella siten, että kirjeenvaihtajan kuluista vastaa ulkopuolinen lahjoittaja. Lahjoittajan kanssa on sovittu laajasta kattoteemasta eli Virosta, jota kirjeenvaihtaja käsittelee jutuissaan. Lahjoittajalla ei kuitenkaan ole journalistista päätösvaltaa yksittäisiin juttuihin tai MustReadin journalistiseen prosessiin.

 

Eveliina Talvitien ensimmäinen juttu MustReadissa on julkaistu tänään maanantaina 23. tammikuuta. Viron turvallisuuspolitiikkaa käsittelevä juttu on poikkeuksellisesti vapaasti luettavissa täällä

Muutoin Viron-kirjeenvaihtajan jutut ovat jatkossa maksumuurin takana, kuten muukin MustReadin laadukas journalistinen sisältö MustRead Akatemian juttuja lukuun ottamatta. 

Tämän sisällön mahdollistaa Tallinnan kaupunki.
Journalistinen päätösvalta on MustReadin toimituksella.

Piditkö artikkelista?

Rekisteröidy ja kokeile MustReadia 14 päivää maksutta

Keskustelu

Tätä juttua ei ole vielä kommentoitu.

Jätä kommentti