Carl Bildt aloittaa MustReadin kolumnistina – MustRead käynnisti kansainvälisen juttuhankinnan

Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt on yksi MustReadin uusista kolumnisteista. Muut ovat Saksan entinen varaliittokansleri Joschka Fischer, venäläissyntyinen tutkija Nina L. Hruštšova ja taloustieteilijä Nouriel Roubini.

Anne Moilanen
Ensimmäisessä MustReadin kolumnissaan Carl Bildt kirjoittaa Suomen ja Ruotsin Nato-suhteesta. Kirjoitus on julkaistu MustReadissa 7. joulukuuta. Kuva: Joakim Berndes (CC BY-SA 4.0)

Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt on yksi MustReadin uudista kolumnisteista. Carl Bildt (s. 1949) työskenteli Ruotsin pääministerinä 1991–1994 ja ulkoministerinä 2006–2014. Hän on myös pitkäaikainen Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja.

Bildt on edelleen merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka toimii nykyisin muun muassa ajatuspaja ECFR:ssä (European Council on Foreign Relations).

MustReadin kolumneissaan Bildt käsittelee lähinnä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, usein pohjoismaisesta näkökulmasta. Bildtin mielipiteelliset tekstit monipuolistavat osaltaan MustReadin sisältöä. Ne tuovat MustReadiin lisää kansainvälistä, Suomessa kenties suorapuheistakin, korkean profiilin näkemystä, minkä lisäksi tekstit asettuvat osaksi laajempaa globaalia turvallisuuspoliittista keskustelua.

Carl Bildtin ensimmäinen kolumni käsittelee Suomen ja Ruotsin Nato-suhdetta, jossa on Bildtin mielestä tapahtunut viime aikoina selkeä muutos. Yhtenä osoituksena tästä oli Bildtin mukaan loka-marraskuussa järjestetty Trident Juncture -sotaharjoitus.

Bildt kirjoittaa:

Tulevina vuosina Ruotsi lähentyy NATOa entisestään. Yhteisharjoitukset johtavat entistä yhdenmukaisempaan toimintaan ja koko Pohjois-Euroopan sekä Itämeren alueen kattavaan yhteiseen sotilaalliseen pelotteeseen.

Carl Bildtin kolumni Suomen ja Ruotsin liittoutumattomuuden loppu on lähellä on julkaistu MustReadissa 7. joulukuuta.

Kansainvälisiä kirjoittajia viikoittain

MustRead julkaisee kansainvälisten kirjoittajien juttuja jatkossa viikoittain. Carl Bildtin ohella uusina kolumnisteina aloittavat Saksan entinen varaliittokansleri Joschka Fischer, venäläissyntyinen tutkija Nina L. Hruštšova ja taloustieteilijä Nouriel Roubini.

Joschka Fischer on toiminut paitsi Saksan vihreiden johtajana, myös muun muassa Saksan varaliittokanslerina ja ulkoministerinä. Kolumneissaan Fischer käsittelee usein EU-politiikkaa.

Joschka Fischer

Venäläissyntyinen tutkija Nina L. Hruštšova kirjoittaa globaalisti merkittävistä politiikka-aiheista. Hän käsittelee usein Venäjää ja sen vaikutusvaltaa. Yhdysvaltoihin emigroituneen Hruštšovan sukutausta on suomalaisille tuttu, sillä entinen neuvostojohtaja Nikita Hruštšov oli hänen isoisänsä.

Nina L. Hruštšova

Taloustieteilijä Nouriel Roubini on puolestaan taustaltaan turkkilais-iranilais-isrealilais-iltalialainen. Nykyisin hän vaikuttaa Yhdysvalloissa. Roubini on yksi harvoista taloustieteilijöistä, joka ennakoi vuonna 2007 alkaneen finanssikriisin. Roubini tunnetaan myös nimellä ”Dr. Doom”.

Nouriel Roubini

MustRead voi mahdollisesti julkaista jatkossa muidenkin kansainvälisten kolumnistien tekstejä. Mainitut neljä kirjoittajaa ovat kuitenkin sellaisia, joiden suomenkielisiin teksteihin MustRead on hankkinut yksinoikeudet.

Kansainvälisten kolumnistien kirjoitukset julkaistaan MustReadissa ”Näkemys”-teeman alla, jossa julkaistaan mielipiteellisiä, toimituksen ulkopuolisten kirjoittajien juttuja.

MustReadin yhteistyökumppanina kansainvälisessä juttuhankinnassa toimii laadukkaasta sisällöstään tunnettu maailmanlaajuinen Project Syndicate.

Project Syndicate välittää juttuja noin 500 medialle yli 150 maassa. Syndikaatin kolumnistit ovat tyypillisesti poliitikkoja, päätöksentekijöitä, tutkijoita, yritysjohtajia, kansalaisaktivisteja – siis muita kuin toimittajia.

MustRead on tällä hetkellä ainoa Project Syndicaten yhteistyökumppani, joka julkaisee syndikaatin tekstejä suomeksi.

 

Lisää aiheesta:

Carl Bildt: Suomen ja Ruotsin liittoutumattomuuden loppu on lähellä

Piditkö artikkelista?

Rekisteröidy ja kokeile MustReadia 14 päivää maksutta

Keskustelu

Tätä juttua ei ole vielä kommentoitu.

Jätä kommentti