MustRead on saanut historiansa ensimmäisen ulkomaankirjeenvaihtajan. Hän on toimittaja Heli Satuli, 38, jonka toimipaikka on Bryssel. Satuli aloitti työssään tammikuun alussa.
”Odotan innoissani, että pääsen tuomaan esille talouden ja politiikan ilmiöitä, niiden syitä ja seurauksia sekä henkilöitä päätösten takana. Brysselistä eivät MustReadin päättäjäkohderyhmää kiinnostavat aiheet lopu. Suomalaisten yritysten ja kansalaisten arkea koskettavista asioista valtaosa päätetään EU-tasolla, joten koen tekeväni todella merkityksellistä työtä”, Heli Satuli kertoo.
Heli Satuli on kokenut journalisti, joka on aiemmin ollut toimittajana muun muassa Aamulehdessä, Kauppalehdessä, Nykypäivässä ja Verkkouutisissa. Satulilla on työkokemusta myös viestinnästä ja politiikasta: hän on toiminut matkailu- ja ravintola-alan työnantajajärjestö MaRan viestintäpäällikkönä, Outokummun konserniviestinnässä sekä kokoomuksen entisen pääministerin, Euroopan investointipankin varapääjohtajan Alexander Stubbin erityisavustajana Euroopan parlamentissa.
Heli Satuli tuntee Brysselin ympyrät. Hän on työskennellyt ja asunut EU-pääkaupungissa kahteen otteeseen: vuosina 2005–2010 ja parhaillaan alkaen vuodesta 2015. Viimeiset neljä vuotta Satuli on työskennellyt freelancerina useille suomalaismedioille, muun muassa MustReadille.
”Tunnen EU:n prosessit, ihmiset ja tavat toimia, minkä ansiosta pääsen nopeasti asioiden ytimeen. Olen parhaimmillani, kun saan kiteyttää monimutkaisista kokonaisuuksista selkeitä, keskustelua herättäviä artikkeleita”, Satuli kuvaa.
Uusi rahoitusmalli
EU:lla on valtava merkitys Suomelle, mutta EU-journalismi on Suomessa pahasti aliresurssoitu. Brysselissä työskentelee vain harvoja suomalaisten medioiden kirjeenvaihtajia.
Työsuhteisia kirjeenvaihtajia on Brysselissä tarkkaan ottaen vain kuusi, kuten MustRead kertoi huhtikuisessa jutussaan.
Vertailun vuoksi eduskuntaa seuraa säännöllisesti noin 200 toimittajaa.
Merkittävää Heli Satulin uudessa työssä on myös sen ainutlaatuinen rahoitusmalli. Satuli on palkattu kirjeenvaihtajaksi lahjoitusperiaatteella siten, että kustannuksista vastaa työnantajajärjestö Teknologiateollisuus ry.
MustReadin päätoimittajan Anne Moilasen mukaan ”lahjoituskirjeenvaihtajuuteen” on otettu mallia yliopistojen lahjoitusprofessuureista:
”Vastineeksi Teknologiateollisuus saa teknologiaan painottuvaa EU-journalismia. Lahjoittajalla ei kuitenkaan ole päätösvaltaa kirjeenvaihtajamme työhön tai MustReadin journalistiseen prosessiin. Tämä on uudenlainen tapa rahoittaa journalismia. Olemme kehittäneet mallin MustReadissa ihan itse ja olemme hurjan iloisia, että Teknologiateollisuus lähti tähän mukaan”, sanoo Anne Moilanen.
Teknologiateollisuudessa yhteistyöstä MustReadin kanssa vastaa viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Nora Elers.
”Olemme erittäin iloisia uudesta yhteistyömallista MustReadin kanssa. Se tarjoaa meille paitsi keskeistä tietoa EU-päätöksistä, myös mahdollisuuden vaikuttaa omalta osaltamme siihen, että suomalaiset ja päättäjät saavat oikeaa, journalistisesti riippumattomasti tuotettua tietoa kaikkien suomalaisten kannalta tärkeistä asioista”, kommentoi Elers.

Laadukasta EU-journalismia, kiitos!
Uuden Brysselin-kirjeenvaihtajan ansiosta MustRead kansainvälistyy entisestään.
MustRead on panostanut kansainväliseen juttuhankintaan viime aikoina muutenkin. MustRead on saanut neljä ulkomaista kolumnistia, jotka ovat Carl Bildt (Ruotsi), Joschka Fischer (Saksa), Nina L. Hruštšova (USA / Venäjä) ja Nouriel Roubini (USA). Lisää MustReadin joulukuussa 2018 aloittaneista kansainvälisistä kolumnisteista täällä.
Päätoimittaja Anne Moilasen mukaan EU-kirjeenvaihtajasta on haaveiltu MustReadin toimituksessa jo jonkin aikaa:
”Brysselistä käsin työskentelevä, asioista ja ihmisistä perillä oleva, syvälliseen asiajournalismiin kykenevä oma kirjeenvaihtaja on juuri sitä, mitä olemme MustReadissa jo pitkään toivoneet. Heli Satuli on tehtävään juuri oikea valinta.”
MustRead ja Teknologiateollisuus löysivät lahjoitusyhteistyössä toisensa, sillä molemmilla on tarve saada EU:sta laadukkaasti tuotettua, ajankohtaista, relevanttia ja paikkansa pitävää tietoa.
”Etsimme koko ajan uusia tapoja journalismimme rahoittamiseksi. Olemme startup-yhtiö, joten tällainen uuden kokeileminen sopii meille kuin nenä päähän”, toteaa päätoimittaja Moilanen.
Journalismin tukeminen yhteistyön muotona on uutta myös Teknologiateollisuudelle.
”Lähdemme innolla pioneereina kokeilemaan uudenlaista yhteistyötä MustReadin kanssa. Etsimme jatkuvasti uusia keinoja ja kanavia puhutella meille tärkeitä yleisöjä ja lisätä keskustelua yhteiskunnallisesti tärkeistä teemoista”, kertoo viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Nora Elers.
Ensimmäinen juttu ydinvoimasta
MustReadin ja Teknologiateollisuuden yhteistyöhön kuuluu, että Teknologiateollisuus voi halutessaan julkaista Heli Satulin Brysselistä tekemiä journalistisia juttuja myös omissa viestintäkanavissaan. Silloin lähteeksi merkitään MustRead / Heli Satuli.
”EU:ssa tehdään paitsi koko Euroopan, myös Suomen kannalta ratkaisevan tärkeitä päätöksiä. Keskityn varsinkin teknologiaan liittyviin aiheisiin. Ne ovat merkittäviä myös MustReadin päätöksentekijöille suunnatussa journalismissa”, kuvaa Heli Satuli.
Lisäksi Satuli käsittelee artikkeleissaan muun muassa EU-politiikkaa ja tuottaa monipuolisesti erityyppisiä juttuja: asia-artikkeleita, henkilöhaastatteluja, blogeja, videoita.
Ensimmäisen Heli Satulin kirjeenvaihtajajutun aihe on ydinvoima. Voit lukea tänään 7. tammikuuta julkaistun jutun täältä.
Keskustelu