Viron kansalliskonservatiivisen EKREn sisäiset jännitteet johtivat puolueen jakautumiseen – lähtökohdat tukalat uudelle puolueelle

EKREn hallitus erotti neljä korkean profiilin jäsentä, mistä seurasi satojen jäsenten eroaminen ja uusi järjestäytyminen. Tutkija ei usko, että uudelle oikeistopuolueelle on tilaa Viron puoluekartalla. VAPAA LUKUOIKEUS

Eveliina Talvitie
Viron parlamentin entinen puhemies Henn Põlluaas.
Viron parlamentin entinen puhemies Henn Põlluaas on yksi EKREstä erotetuista nimekkäistä poliitikoista. Kuva: Jürgen Randma / Flickr (CC BY-NC 2.0)

Viron oikeistopopulistisessa EKRE-puolueessa on kuohunut kevään 2023 tappiollisista eduskuntavaaleista alkaen. Kuluvana keväänä tilanne on ottanut uusia kierroksia. Kesäkuun toisella viikolla EKREn hallitus kokoontui keskustelemaan puolueen sisäisistä jännitteistä. Keskustelun lopputuloksena hallitus erotti neljä tunnettua puolueen jäsentä. 

Kenkää saivat parlamentin entinen puhemies Henn Põlluaas, kansanedustaja Jaak Valge, puheenjohtajaehdokas Silver Kuusik ja Pärnun tuore maakuntajohtaja Helle Kullerkupp

Heti perään EKREn ainoa europarlamentaarikko Jaak Madison ilmoitti eroavansa puolueesta. Hänen vanavedessään puolueesta lähti satoja jäseniä.

Viron puolueiden sisäinen demokratia kehittymätöntä

Puolueen puheenjohtaja Martin Helmen mukaan erotetut jäsenet muodostivat klikin, joka pyrki toteuttamaan tavoitteitaan ”likaisilla temppuilla” eli levittämällä julkisuuteen vahingollisia ja vääristäviä tietoja. Helmen mukaan puolueesta potkitut poliitikot halusivat korvata hyvin toimineen johtamisen mallin liberaalilla johtamistyylillä, jossa kaikista päätöksistä pyritään keskustelemaan mahdollisimman laajasti ja perusteellisesti. 

Puheenjohtajan mielestä tällainen tyyli olisi johtanut päätöksenteon halvaantumiseen.

Populismiin erikoistunut apulaisprofessori Mari-Liis Jakobson arvioi Viron yleisradion ERR:n kolumnissaan, ettei Viron poliittisten puolueiden sisäinen demokratia ole ylipäätään kovin kehittynyttä. Puolueiden jäsenet ovat harvoin mukana päätöksentekoprosesseissa – monet heistä eivät edes tiedä, miten olla mukana. 

”Viron puoluelaki ei myöskään aseta vaatimuksia puolueiden sisäiselle demokratialle. Jäsenet arvostavat usein enemmän puolueen päätösten tehokkuutta kuin päätösten legitiimiyttä”, Jakobson kirjoittaa.

Hän analysoi, että EKREn hajaannus on osa sen väistämätöntä elinkaarta. Monet ihmiset liittyivät puolueeseen alunperin sen takia, että he kokivat jonkin tahon vihdoinkin ottavan heidän huolensa vakavasti. 

”Tällainen  tunne voi kestää parhaimmillaan muutaman vuoden, ei vuosikymmeniä”, Jakobson kirjoittaa. 

EKRE on ilmeisesti menettämässä kannatusta myös siinä äänestäjäsegmentissä, joka ei niinkään ole ollut puolueen ideologian puolella vaan on ennen muuta halunnut vastustaa hallitsevaa eliittiä.

Uusi puolue perusteilla

Kesäkuun puolessa välissä joukko EKREstä erotettuja ja eronneita jäseniä kokoontui ja teki päätöksen uuden poliittisen puolueen perustamisesta. Aloiteryhmän kärkihahmoina esiintyi neljä EKREstä vastikään erotettua jäsentä. Kokoukseen osallistui myös europarlamentaarikko Jaak Madison. 

Uuden puolueen nimenä kulkee ERK – Viron kansallismieliset konservatiivit. Puolueen tehtäväksi on määritelty kansallisten perinteiden jatkuvuuden varmistaminen. Periaatteista on mainittu kansallinen koskemattomuus niin politiikassa kuin yhteiskunnassa yleensä. ERK-aloiteryhmä on myös luvannut enemmän painoarvoa muun muassa luonnonsuojelulle ja suoralle demokratialle.

Aloiteryhmäläiset arvioivat, että ERK:sta voi tulla varteenotettava puolue parin vuoden sisällä. Uuden puolueen perustamiskokous pidetään 29. kesäkuuta Tartossa.

Tutkija: Kolmannelle konservatiiviselle puolueelle ei ole tilaa

Tallinnan yliopiston politiikan tutkimuksen apulaisprofessori Tõnis Saarts ei usko, että hajaannuksesta seuraa mitään kohtalokkaan kielteistä EKRElle.

”Puolueen ydinäänestäjät ja -jäsenet ovat edelleen uskollisia Helmen perheelle. Vaikka heidän suosionsa ja organisaationsa heikkenee, puolue selviää siitä.” 

EKRE on ollut pitkälti Helmen perheen luomus. Puolue nousi suurimman suosionsa aikana vuoden 2019 parlamenttivaalien jälkeen hallitukseen. Sanna Marinin (sd.) hallitusta ”huulipunahallitukseksi” kutsunut isä Mart Helme nimitettiin sisäministeriksi ja poika Martin Helme valtiovarainministeriksi.

Saarts muistuttaa, että toisin kuin Suomessa, Viron politiikan oikea laita on täynnä. Oikealle sijoittuu neljä puoluetta ja vasemmalle kaksi puoluetta. Oikeistopuolueiden joukossa on jo maltillinen kansalliskonservatiivipuolue (Isamaa) ja radikaali kansalliskonservatiivinen puolue (EKRE) 

”En usko, että uudelle maltilliselle konservatiiviselle poliittiselle voimalle on Virossa tilaa.”

Martin Helme valittiin uudestaan EKREn puheenjohtajaksi 16. kesäkuuta järjestetyssä puoluekokouksessa. Hänellä ei ollut vastaehdokkaita. Linjapuheessaan hän totesi, että jäsenten erottamisesta koitui vähemmän vahinkoa kuin olisi koitunut erotettujen jäsenten kanssa jatkamisesta.

Tämän sisällön mahdollistaa Tallinnan kaupunki.
Journalistinen päätösvalta on MustReadin toimituksella.

Piditkö artikkelista?

Rekisteröidy ja kokeile MustReadia 14 päivää maksutta

Keskustelu

Tätä juttua ei ole vielä kommentoitu.

Jätä kommentti