Kaupallinen yhteistyö Pohjolan Voima

”Positiivisten merkkien tunnistaminen on näinä aikoina tärkeää” – skenaariotyö mahdollistaa tulevaisuuteen varautumisen

Maailman tapahtumat vyöryvät nyt vauhdilla eteenpäin, ja monilla aloilla toimintaympäristö on poikkeuksellisen epävarma. Siksi varautuminen erilaisiin kehityspolkuihin on entistä tärkeämpää, ja skenaariotyöstä on tullut keskeinen osa organisaatioiden strategista suunnittelua. Poliittisilta päättäjiltä edellytetään nyt malttia, kokonaiskuvan ymmärrystä ja pitkäjänteisiä ratkaisuja. VAPAASTI LUETTAVISSA

Kaupallinen yhteistyö: Pohjolan Voima
"Yleensä skenaariot sekoitetaan ennusteisiin, mutta sitä ne eivät ole", muistuttaa Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Ilkka Tykkyläinen. Kuva: Akifoto

Energiayhtiö Pohjolan Voimassa skenaariotyön ääreen kokoonnuttiin ensimmäisen kerran vuonna 2021, jolloin yhtiössä opeteltiin luomaan mahdottomaltakin tuntuvia skenaarioita vuodelle 2035. Se oli aluksi haastavaa.

”Mietimme silloin esimerkiksi kehityskulkuja, jotka voivat johtaa ydinvoiman renessanssiin. Ajatus tuntui siinä ajassa mahdottomalta. Lopulta päädyimme hyvin epätodelliselta kuulostavaan lopputulemaan, että sellainen tilanne voisi syntyä, jos Venäjä hyökkäisi esimerkiksi Minskiin”, kertoo Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Ilkka Tykkyläinen.

Muutama kuukausi myöhemmin, helmikuussa 2022, Venäjä hyökkäsi laajamittaisesti Ukrainaan. Mahdoton ajatus muuttui hetkessä todellisuudeksi.

Pohjolan Voimassa oli kuitenkin varauduttu myös tämänkaltaiseen skenaarioon.

Reaktioherkkyyttä omaan toimintaan

Tänä keväänä energiayhtiössä on jälleen siirretty katseet tulevaan. Skenaariot on päivitetty, ja tällä kertaa ne ulottuvat vuoteen 2040. 

”Työ oli tällä kertaa helpompaa kuin ensimmäisellä kerralla, mutta oli tässäkin omat haasteensa. Yleensä skenaariot sekoitetaan ennusteisiin, mutta sitä ne eivät ole. Todennäköisyydet pitää pystyä unohtamaan ja mahdottomaltakin tuntuvia kehityspolkuja on etsittävä tietoisesti.”

Nopeasti muuttuvina aikoina skenaariotyön tarve kasvaa entisestään yrityksissä ja muissa organisaatioissa.

”Tärkeintä on laventaa ajattelua ja kysyä entä jos? Skenaariotyöllä ei pyritä yhden todennäköisimmän tulevaisuuden ennustamiseen, vaan hahmottelemaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia”, Tykkyläinen avaa.

Tärkeintä on laventaa ajattelua ja kysyä entä jos? Skenaariotyöllä ei pyritä yhden todennäköisimmän tulevaisuuden ennustamiseen, vaan hahmottelemaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.”

Parhaimmillaan skenaariot parantavat yhtiön reagointikykyä. 

”Voimme tunnistaa herkemmin pieniä signaaleja ja ymmärtää paremmin, millaisia seurauksia päätöksillämme voi olla: Mitä skenaariota kohti tietyt päätökset meidät vievät? Millaisiin positiivisiin signaaleihin meidän kannattaa tarttua?”

Neljä kuviteltua tulevaisuutta

Skenaariot ovat kärjistettyjä esimerkkejä siitä, millaiseen maailmaan erilaiset kehityspolut voivat johtaa.

Pohjolan Voiman skenaariot vuodelle 2040 ovat

  1. Pysähtyneisyys
  2. Kriisitalous
  3. Energianviejä
  4. Investointikohde

Pysähtyneisyys: Epämääräinen kansainvälinen tilanne ja heikko talouskehitys jarruttavat kehitystä. Suomen talous supistuu ja kärsii investointien puutteesta. Energian tarve säilyy ennallaan, eikä tuotantoa juurikaan uudisteta.

”Tässä skenaariossa Suomessa eletään näivettymisen aikaa, joka on jatkumoa sille, että taloutemme ei ole kasvanut yli 15 vuoteen. Investoinnit ja ammattitaitoiset tekijät karkaavat muualle. Herää kysymys, onko meillä varaa ylläpitää hyvinvointivaltiota?”

Kriisitalous: Sotaisa ja kriisiytynyt maailma vaikuttaa Suomeen voimakkaasti; talous sakkaa ja yhteiskunta kurjistuu. Energiankulutus vähenee, mutta huoltovarmuuden korostuessa kaikki tuotantomuodot pysyvät hyväksyttyinä. Varautumisen merkitys kasvaa.

”Tämä on synkkä skenaario, jossa eletään poikkeusaikoja. Mitä syvempi kriisi, sen keskusjohtoisemmaksi ajat muuttuvat. Energia- ja puolustusteollisuudella on merkittävä rooli selviytymisessä, mutta muuten elinkeinoelämä sakkaa.”

Energianviejä: Globaali blokkikilpailu ei johda vakavaan kriisiin, ja Euroopan talous kasvaa kohtuullisesti. Suomi tuottaa puhdasta energiaa eurooppalaiselle teollisuudelle, mutta ei itse onnistu houkuttelemaan huomattavia teollisuusinvestointeja.

”Tämä skenaario on nimenomaan energia-alalle haastava. Suomessa on paljon puhtaan sähkön ylituotantoa, mutta ei riittävästi kulutusta esimerkiksi erilaisten investointien muodossa. Arvonlisää ei juuri synny.”

Investointikohde: Viileä yhteisymmärrys Kiinan ja USA:n välillä luo vakaan tilanteen, jossa taloudet kasvavat. Kovista kestävyysvaatimuksista hyötyvä Suomi tuottaa merkittävästi puhdasta energiaa, mikä houkuttelee investointeja.

”Tämä on positiivisin ja vahvasti työllistävä skenaario, joka ei toki synny itsestään, vaan edellyttää muun muassa maahanmuuttoa. Ajassamme voi kuitenkin nähdä tähän skenaarioon johtavia signaaleja, kuten tuulivoiman lisääntyminen. Pidän tärkeänä, että näinä aikoina tunnistetaan myös positiivisia kehityskulkuja”, Ilkka Tykkyläinen korostaa.

Päättäjiltä malttia, ei kohauttavia heittoja

Pohjolan Voimassa skenaariot eivät jää pelkästään paperille, vaan niitä käytetään strategiatyön pohjana. Lopulta ne näkyvät organisaation konkreettisessa toiminnassa.

”Energia-ala on pääomaintensiivinen ja säännelty ala. Investoinnit ovat suuria, ja niiden kanssa on elettävä pitkään.”

Pelkkä skenaariotyö ei kuitenkaan riitä – etenkään nyt, kun esimerkiksi pitkän aikavälin investointeihin liittyvät riskit ovat poikkeuksellisen suuret.

”Myös poliittisilla päätöksillä on merkittävä rooli vakauden lisäämisessä. Päättäjiltä odottaisi nyt ennustettavuutta, malttia ja pitkäjänteisyyttä eli taitoa nähdä yli vaalikauden. Myös markkinaehtoisuuteen olisi tärkeä luottaa eikä lähteä sääntelyyn, jonka vaikutukset ovat ennakoimattomia.”

”Poliittisilla päätöksillä on merkittävä rooli vakauden lisäämisessä. Päättäjiltä odottaisi nyt ennustettavuutta, malttia ja pitkäjänteisyyttä eli taitoa nähdä yli vaalikauden. Myös markkinaehtoisuuteen olisi tärkeä luottaa, eikä lähteä sääntelyyn, jonka vaikutukset ovat ennakoimattomia.”

Tykkyläisen mukaan viime aikoina on kuitenkin ollut havaittavissa päinvastaisia merkkejä päättäjien suunnalta. 

”Poliittinen ohjaus on ollut kasvamaan päin. Tästä käy esimerkkinä alkuvuonna ministeritasolta tulleet, melko kevyin perusteluin esitetyt ajatukset uuden ydinvoimalan rakentamisesta valtion tukemana ilman pohdintaa siitä, mitä sellainen tarkoittaa olemassa olevalle kapasiteetille.”

Yksityisellä rahoituksella rakennettu maailman kolmanneksi suurin ydinvoimayksikkö, Olkiluoto 3, on ollut käytössä vasta kaksi vuotta.

”Kyllä me hyvin tarkalla korvalla seuraamme, mikä olemassa olevan tuotannon asema tulee olemaan poliittisissa päätöksissä. Aletaanko nyt tehdä ratkaisuja, joilla suositaan uudempaa tuotantoa, tässä tapauksessa uuden ydinvoiman rakentamista valtion tuella? Tällaista politiikkaa ei epävarmassa tilanteessa tarvita. Markkinaehtoisuus olisi kaikille toimijoille tasapuolista ja kaikille yhtä ennustettavaa.”

Vesivoimalla on tärkeä rooli suomalaisessa sähköjärjestelmässä ja erityisesti sen tasapainottamisessa. (Kuva: Lentokuva Vallas Oy)

Vesivoimalinjauksista kiitoksia

Päättäjät saavat kuitenkin myös kiitosta tuoreista vesivoimaa koskevista ratkaisuistaan. Hallitus linjasi puoliväliriihessään, että jo olemassa olevan vesivoiman toimintaedellytykset tulee säilyttää vesivoiman erinomaisen säätökyvyn vuoksi. Lisäksi hallitus linjasi, ettei vesivoimaan kohdisteta tuotantoa ja erityisesti sen säätökykyä heikentäviä uusia ympäristövaatimuksia. Tämä koskee myös pumppuvoimalaitoksia.

”Näissä linjauksissa näkyy toivottua pitkäjänteisyyttä ja ennustettavuutta, kun jo olemassa olevan kapasiteetin toiminta turvataan. Päättäjät osoittavat näin ymmärtävänsä, miten tärkeä rooli vesivoimalla on sähköjärjestelmässämme ja erityisesti sen tasapainottamisessa.”

Pohjolan Voima suunnittelee Kemijärvelle pumppuvoimalaitosta. Toteutuessaan voimalaitos tasaisi ja varmistaisi sähkön tarjontaa Suomessa.

Piditkö artikkelista?

Rekisteröidy ja kokeile MustReadia 14 päivää maksutta