MustRead Akatemia tuo tieteen kultahippuset suoraan päättäjille – ”Tutkimuksen popularisointi on yhteinen intohimomme”, sanovat Erkka Railo ja Arttu Saarinen

Uudessa MustRead Akatemia -palvelussa suomalaiset huippututkijat eri tieteenaloilta kirjoittavat artikkeleita tekemästään tutkimuksesta. Mukaan on liittynyt jo kuusi yliopistoa. Artikkelit ovat vapaasti luettavissa.

MustRead
Arttu Saarisella (vas.) ja Erkka Railolla on monipuolinen tutkijatausta. He haluavat saattaa tieteellisen tiedon nykyistä paremmin päättäjien tietoisuuteen. "MustRead Akatemia on historiallinen avaus. Kokoamme yhteen tiedon, joka on tähän saakka ollut hajallaan. Kyse on myös tiedon demokratisoinnista", Railo kuvailee. Kuva: Anne Moilanen / MustRead

Miltä kuulostaa kaikille avoin ja maksuton palvelu, jossa voi lukea suomalaisten huippututkijoiden ajankohtaisia ja kiinnostavia tekstejä omista tutkimuksistaan?

Sellainen eli MustRead Akatemia on avattu verkkomedia MustReadin sivuilla tänään keskiviikkona 8. syyskuuta 2021.

“MustRead Akatemia -palvelussa suomalaiset päättäjät saavat tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi suoraan tieteentekijöiltä”, kiteyttää Erkka Railo, MustReadin johtava politiikan asiantuntija.

”Tutkimuksen popularisointi on yhteinen intohimomme. Haluamme, että laadukkaan ja monipuolisen suomalaisen tutkimuksen tulokset olisivat nykyistä paremmin myös päättäjien hyödynnettävissä”, komppaa Arttu Saarinen, MustReadin tiedejournalismin asiantuntija.

Railo kuuluu vuonna 2017 julkaisutoimintansa aloittaneen MustReadin perustajajäseniin. Saarinen palkattiin MustReadiin elokuussa 2021 nimenomaan pyörittämään Akatemia-palvelua.

Saarinen on työskennellyt yhteiskuntatieteiden parissa, pääasiassa taloussosiologina. Hänen uransa alkoi vuonna 2006 ja hän on sittemmin työskennellyt useissa suomalaisissa ja ulkomaisissa yliopistoissa. MustRead Akatemia -työnsä ohessa Saarinen tekee edelleen tutkimusta sekä opettaa ja ohjaa väitöskirjoja.

Saarinen kuvailee MustRead Akatemian toimintaideaa:

”Tutkijat kirjoittavat tekemästään tutkimuksesta itse, minkä jälkeen editoimme tekstit yleistajuisiksi artikkeleiksi ja julkaisemme ne MustRead Akatemiassa. Työ ei ole aivan helppoa, mutta se on tärkeää ja palkitsevaa ja sillä on suuri yhteiskunnallinen merkitys”.

MustRead Akatemiassa on alkuvaiheessa mukana kuusi yliopistoa: Aalto-yliopisto sekä Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Tampereen ja Turun yliopistot.

MustReadin toimitusjohtaja Ari Lämsä sanoo, että kasvu ei jää tähän.

”Jatkossa tarkoituksemme on kehittää palvelua myös yliopistojen ulkopuolelle, kuten sektoritutkimuslaitoksiin ja ammattikorkeakouluihin.”

Laadukkaan editoinnin ohella MustRead tarjoaa tieteentekijöiden teksteille vaikutusvaltaisen yleisön eli suomalaiset päättäjät. Lämsä on Akatemia-palvelusta ylpeä.

”Meneillään on tutkitun tiedon teemavuosi. MustReadin ja yliopistojen yhteistyö korostaa tutkitun tiedon merkitystä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. MustReadin mottoon ’jotta Suomi tekisi maailman parhaat päätökset’ palvelu sopii täydellisesti”, Lämsä kommentoi.

Vaikka MustRead Akatemian tekstit on valittu päättäjiä silmällä pitäen, ne ovat avoimesti kaikkien luettavissa. “Kirjoitusten lukeminen ei vaadi edes rekisteröitymistä”, tähdentää Lämsä.

MustRead Akatemiassa julkaistaan kirjoituksia useilta tieteenaloilta luonnontieteistä yhteiskuntatieteisiin ja oikeustieteistä teknisiin aloihin.

“Haluamme tarjota päättäjille monipuolisen kattauksen suomalaista tieteellistä tietoa yleistajuistettuna. Kannustamme kirjoittajia myös ylittämään tieteiden väliset rajat ja tarkastelemaan ilmiöitä monitieteisesti”, sanoo Saarinen.

MustRead Akatemiassa on tänään julkaistu ensimmäiset kuusi tutkijoiden kirjoittamaa artikkelia, jotka löydät Akatemian sivuilta osoitteesta mustread.fi/akatemia.

Jatkossa MustRead Akatemiassa on tarkoitus julkaista useita uusia tekstejä viikoittain.

MustRead Akatemiassa julkaistut artikkelit ovat avoimesti myös muun median hyödynnettävissä. Tämä tarkoittaa, että myös muut tahot voivat julkaista tutkijoiden artikkeleita sisältöä muuttamatta omilla sivuillaan, ja kunhan mainitsevat alkuperäisen julkaisijan.

”Uskomme, että Akatemia-palvelu avaa päättäjien ja muidenkin silmät näkemään, miten monipuolista ja hienoa tiedettä suomalaisissa yliopistoissa tehdään”, Erkka Railo summaa.

Piditkö artikkelista?

Rekisteröidy ja kokeile MustReadia 14 päivää maksutta

Keskustelu

Kimmo Nieminen 8.9.2021 10:09
Mahtava juttu, kiitos!
Kaisa Kangas 3.2.2022 21:02
Ilmeisesti ette kuitenkaan maksa MustRead Akatemian kirjoittajille, vaan yliopistot maksavat teille, jotta julkaisette näitä kirjoituksia. Toivottavasti tutkijat ymmärtäisivät vaatia asianmukaisia palkkioita - Tieteentekijöiden liitolla on seuraavanlainen palkkiosuositus:

"Yleistajuisen tekstin, pyydetyn tietokirja-artikkelin, sanomalehtikirjoituksen tai vastaavan tekstin, jonka aihe, pituus, määräaika ynnä muut seikat on määritelty tarkasti, vähimmäispalkkio kokeneelle asiantuntijalle on 195,60 euroa liuskalta, yhdestä kirjoituksesta kuitenkin vähintään 802 euroa."

https://www.ursa.fi/blogi/kosmokseen-kirjoitettua/author/srasanen/
Kaisa Kangas 3.2.2022 21:02
Tässä vielä toimiva linkki tuohon kirjoitukseen, jossa käsitellään yliopistojen ja MustReadin välistä sopimusta.

https://www.ursa.fi/blogi/kosmokseen-kirjoitettua/parhaaksi-katsomallaan-tavalla/
Erkka Railo 6.2.2022 14:02
Terve Kaisa ja kiitos kommentista!

Akatemia tarjoaa halukkaille tutkijoille alustan kirjoittaa päättäjille ja muille suomalaisille omasta tutkimuksestaan. Hanke ei ole meille pelkkää liiketoimintaa, vaan osa yhteiskunnallista missiotamme. Jutut eivät siksi ole maksumuurin takana. Ne on myös kaikki julkaistu Creative Commons -lisenssillä. Kuka tahansa voi siis paitsi lukea kirjoituksia rajoituksetta, myös CC-lisenssin ansiosta julkaista niitä vapaasti uudelleen millä tahansa alustalla.
Iloksemme olemme huomanneet, että ensimmäisen puolen vuoden aikana kymmenet tutkijat ovat kokeneet Akatemian tarjoaman palvelun hyödylliseksi tavaksi saavuttaa suomalaiset päättäjät ja kehittää tietoon pohjautuvaa päätöksentekoa. Samoin tutkijat ovat kiittäneet korkealuokkaista editointipalveluamme, joka samalla kouluttaa tutkijoita ilmaisemaan itseään selkeämmin myös asiantuntijayhteisön ulkopuolisille tahoille.

Oikein hyvää kevättä sinulle,
Erkka

Jätä kommentti