Kuka olet?

Olen vapaa toimittaja Brysselissä ja nyt myös MustReadin EU-kirjeenvaihtaja. Olen tehnyt koko journalistin urani vapaana toimittajana ja suurimmaksi osaksi ulkomailla. Vuodet 1995-1999 työskentelin Kööpenhaminassa raportoimassa siitä, kuinka väestöltään Suomen kokoinen EU-maa oli selvinnyt eurooppalaisesta integraatiosta ja 25 vuotta ennen Suomen liittymistä unioniin. Vuonna 1999 muutin New Yorkiin, jossa vietin seuraavat 12 vuotta vapaana toimittajana ja Pohjois-Amerikan kirjeenvaihtajana. Palasin Suomeen vuonna 2010 ja muutin Brysseliin maaliskuussa 2017. Vuodet 2017 ja 2018 olin Suomen ulkomaantoimittajien yhdistys ry:n puheenjohtaja.

Mitä osaat?

Asuttuani pitkiä aikoja yhteensä neljässä eri maassa kahdella eri mantereella osaan aika hyvin omaksua uusia asioita ja sopeutua uusiin olosuhteisiin. Olen myös yleensä kärsivällinen ja mikä tärkeintä, olen aina peloton tekemään tyhmiä kysymyksiä. Vain niiden kautta on mahdollista ymmärtää itselleen outoja asioita, jotta voi sitten kirjoittaa niistä ymmärrettävästi lukijoille.

Koulutuksesi?

Olen filosofian ylioppilas Kööpenhaminan yliopistosta. Pääaineeni oli suomen kieli, mutta opinnot jäivät kesken, kun toimittajan työ vei mennessään.

Onko sinulla poliittista taustaa? Millaiset arvot sinulla on?

Olen kotoisin keskiluokkaisesta ja ilmeisesti kokoomuslaisesta perheestä (politiikasta ei koskaan puhuttu). Asuessani Tanskassa aloin ymmärtää pohjoismaisen hyvinvointivaltion ideaa. Toistakymmentä vuotta Yhdysvalloissa avasi silmät sille, miten sellainen yhteiskunta toimii, jossa dollari määrää kaiken. Suomeen palattuani liityin sosiaalidemokraatteihin, mutta sillä tiellä olin aika lailla oikean laidan kulkija ja viime vuosina puoluepolitiikalla ei ole ollut merkitystä. Kannatan yhteiskuntaa, joka kannustaa yrittämään mutta samalla pitää huolta heikoimmistaan.

Mitä haluat tehdä MustReadissa?

Haluan tehdä ajankohtaista laatujournalismia, joka avaa lukijoiden tietämystä asioista, joista kirjoitan.