MustHear: Vaalipodcast, ensimmäinen osa! Hallitus kaatui, sote ajoi seinään – mikä on Juha Sipilän poliittinen tulevaisuus?

MustHear-vaalipodcastin avausosassa Anne Moilanen, Jari Korkki ja Heikki Pursiainen ruotivat sotea, hallituksen kaatumista ja suomalaista demokratiaa. VAPAASTI KUUNNELTAVISSA

Anne Moilanen | Jari Korkki | Heikki Pursiainen

MustRead käsittelee kevään 2019 eduskuntavaaleja myös uudessa Vaalipodcast-sarjassa.

Sarjan avausosassa aiheina ovat pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen viimeviikkoinen ero ja sote-uudistuksen kaatuminen. Podcastissa keskustellaan myös demokratian tilasta ja entisten suurten puolueiden mahdollisuuksista johtaa Suomea.

Oliko Sipilän toiminta ryhdikästä vastuunkantoa vai halpa vaalitemppu?

Mihin sote kaatui?

Miksi uudistuksen yhteydessä ei puhuttu työterveyshuollosta?

Kuka mahtaa olla keskustan seuraava puheenjohtaja?

Päätoimittaja Anne Moilasen johdolla podcastissa keskustelevat politiikan toimittaja Jari Korkki ja ekonomisti Heikki Pursiainen.

Moilanen ja Korkki tulevat esiintymään myös sarjan seuraavissa osissa yhdessä vaihtuvan MustReadin toimituksen jäsenen kanssa. Ensi viikon podcastissa on mukana johtava politiikan asiantuntija Erkka Railo.

Tiistaisin julkaistavaan Vaalipodcast-sarjaan tehdään kuusi osaa. Viimeinen osa julkaistaan eduskuntavaalien jälkeen, tiistaina 16.4.

MustRead tarjoaa tämän sarjan ensimmäisen podcastin maksutta kaikkien kuunneltavaksi. Olkaa hyvä!

Haluatko tilata MustReadin? Se käy kätevästi täällä.

Lisää MustReadin vaalijournalismista:

Jari Korkki liittyy MustReadin toimitukseen – vahvistaa eduskuntavaalien raportointia

Piditkö artikkelista?

Rekisteröidy ja kokeile MustReadia 14 päivää maksutta

Keskustelu

Sirpa Asko-Seljavaara 14.3.2019 16:03
Nämä pojat ja nainen miettivät vain hallintoa, ei toimintaa eikä potilasta. Maakunta on jo kirosana ja samoin on valinnanvapaus. Tehdään kuntapohjainen sote-hallinto, kuten nyt, ja tarvittaessa perustetaan kuntayhtymiä, joita on jo runsaasti. Näin ehdottaa kuuden suuren kaupungin johtajat myös tiistaina (www.hel.fi). Ei pidetä mitään ylimääräisiä vaaleja, joissa kansanedustajat valitaan maakunnan valtuustoon. Pidetään kaksiportainen julkinen hallinto ja kaksi verotustasoa, niin verot ei nouse.
Anne Moilanen 16.3.2019 11:03
Hei, kiitos kommentista.

Vapaavuori sai mitä halusi, eikä Sipilän hallitus saanut sote-uudistustaan läpi.

Nyt mainitsemassasi uudessa ulostulossa on mukana kuusi suurta kaupunkia, jotka haluaisivat Helsingin tapaan jatkaa sote-palvelujen uudistusta itsenäisesti.

Suurten kaupunkien näkemys on siinä mielessä ymmärrettävä, että suurilla kaupungeilla varmaan onkin Suomen kunnista parhaat mahdollisuudet järjestää itse omat sote-palvelunsa. Ongelma ovat pienet kunnat, joiden resurssit eivät riitä.

Hieman epäilen, miten päästäisiin eteenpäin esimerkiksi vapaaehtoisten kuntayhdistymisten tiellä. Kuntapohjaista mallia on aiemminkin kokeiltu, se ajoi seinään koska kunnat eivät halunneet yhdistyä (termi "pakkoliitos" on kuvaava). Kunnat ovat myös halukkaita pitämään kiinni juuri omilla alueillaan sijaitsevista palveluista. Miten näet, että kuntapohjainen lähtökohta uudistukseen taklaisi näitä ongelmia?

Sen sijaan se ehdotus, että uudistuksen pitäisi keskittyä pelkkiin sote-palveluihin, taitaa saada vihreää valoa aika monelta muultakin puolueelta kuin vain kokoomukselta. Se, että kaatuneeseen sote-uudistukseen piti leipoa mukaan niin paljon muitakin asioita, oli aika lailla yksin keskustan idea.

Jätä kommentti