Jari Korkki liittyy MustReadin toimitukseen – vahvistaa eduskuntavaalien raportointia

MustRead kasvattaa toimitustaan kevään 2019 eduskuntavaalien alla kokeneella politiikan toimittajalla Jari Korkilla. Korkki tekee MustReadiin sekä artikkeleita että podcasteja. VAPAA LUKUOIKEUS

MustRead
MustReadin toimituksen jäseniä keväällä 2019: Erkka Railo, Jari Korkki, Anne Moilanen, Roger Wessman, Heidi Hammarsten ja Kaisa Saario. Kuva: MustRead

Politiikan toimittaja Jari Korkki liittyy MustReadin toimitukseen maaliskuussa 2019 noin puolentoista kuukauden ajaksi. Syynä ovat 14. huhtikuuta käytävät eduskuntavaalit, joista Korkki tekee MustReadiin sekä juttuja että podcasteja.

Tulossa on Jari Korkin mukaan erittäin jännittävät vaalit.

”Syntyykö vaalien perusteella itsestään selvää, toimivaa enemmistöhallitusta, joka tiedettäisiin jo vaali-iltana? Vuonna 2011 hallituksen muodostaminen kesti älyttömän kauan. 2015 taas hallitus syntyi yllättävän nopeasti, kun keskusta ja perussuomalaiset löysivät toisensa. Sittemmin hallitusyhteistyössä on kuitenkin riittänyt kriisejä”, Korkki sanoo, viitaten muun muassa perussuomalaisten hajoamiseen kesken vaalikauden kesällä 2017.

Jari Korkki on työskennellyt politiikan toimittajana parikymmentä vuotta. Hän on tullut tunnetuksi kirjoituksistaan ja ohjelmistaan etenkin Yleisradiossa, jonka hän jätti viime vuoden lopulla. Nykyisin Korkki työskentelee freelancerina.

Korkin uusiin töihin lukeutuu muun muassa kirja hallituspuolue sinisten puolustusministeristä Jussi Niinistöstä. Kirja Puolustuksen paluu – Jussi Niinistön vartiovuoro ilmestyy Otavan kustantamana ensi viikolla.

”MustReadilla selkeä kohdeyleisö”

MustReadin politiikkaan ja talouteen erikoistuneeseen toimitukseen Korkki liittyy mielellään.

”MustReadilla on selkeä kohdeyleisö, suomalaiset päättäjät. Itselleni se tarkoittaa, että kirjoittaessa voin kuvitella tekstille selkeän lukijan, se ei ole haja-ammuntaa. Viesti ei ole avaruudessa.”

Jari Korkin ensimmäinen juttu MustReadissa ilmestyy viikon päästä perjantaina, 8. maaliskuuta. Siitä eteenpäin hän kirjoittaa MustReadiin viikoittain juttuja, joissa yhdistyvät fakta ja hänen oma henkilökohtainen näkemyksensä kiihtyvästä vaalikamppailusta ja sen poliittisista asetelmista.

”Äänestän aina vaaleissa. Jos mahdollista, käyn ennakkoäänestämässä heti ensimmäisellä tunnilla. Olen ajatellut sen eräänlaisena rokotuksena. Kun hoidan ensin oman kansalaisvelvoitteeni alta pois, olen sen jälkeen immuuni propagandalle”, sanoo Jari Korkki.

Korkki aikoo jatkaa MustReadissa politiikan seuraajille tuttua tyyliään, jolle on leimallista hänen pitkä kokemuksensa politiikan toimittajana, herkulliset anekdootit ja sarkasmi.

”Tunnen tämänhetkiset päättäjät aika hyvin, siitä tietämyksestä on hyvä ammentaa. Minulla on sellaisia puhelinnumeroita, joita ei ihan kaikilla ole. Aina ei ole tarvinnut edes itse tiedonhankintaa tehdä, vaan toisinaan tieto on kävellyt puhelimeen”, hän paljastaa.

Politiikan sisäpiirissä Korkkia pidetään mukavana ihmisenä, johon useat poliitikot luottavat.

”En halua väittää, että olisin erityisen taitava, vaan ehkä on syntynyt ihmisten kanssa yhteys, että tuon kanssa voi asioida. On syntynyt luottamus. En ole kenenkään poliitikon luottotoimittaja. Sellainen pitäisi minusta sisällään, että olisin sitoutunut johonkin epäeettiseen. Olen sitoutunut siihen, että en kuseta ketään.”

Tulossa myös podcast

Artikkeleiden lisäksi Korkki alkaa tehdä yhdessä MustReadin toimituksen kanssa vaaleista myös podcasteja. Podcastit juontaa MustReadin päätoimittaja Anne Moilanen.

Moilasen mukaan on etuoikeus saada työskennellä Korkin kanssa.

”Hän on maan terävimpiä politiikan toimittajia, joten MustRead on hänelle aivan oikea paikka. Jari Korkin tekstijutut ilmestyvät perjantaisin, yhteinen podcastimme tulee alkuviikosta. Podcastissa esiintyy Jarin lisäksi vaihtuva kommentaattori MustReadin toimituksesta, Erkka Railo, Heikki Pursiainen tai joku muu”, valottaa Moilanen.

Anne Moilanen tuntee Jari Korkin vuosien takaa, sillä he ovat työskennelleet samaan aikaan Yleisradiossa.

”Muistan Jarin jo 2000-luvun alkupuolelta. Hän on todella kannustava ja avulias työkaveri. Hänen huomionsa politiikan isommista ja pienemmistäkin käänteistä ovat monesti vertaansa vailla. Pidän hänen huumoristaan. Samaan aikaan Jarissa on jotain merkillistä vanhan maailman arvokkuutta, jota on vaikea selittää.”

Poliitikot mainettaan parempia?

Korkin mielestä politiikan journalismi on muuttunut 2000-luvulla aiempaa henkilökeskeisemmäksi. Korkkia hämmentää myös itse politiikan journalismiinkin osittain pesiytynyt pohjasävy, jonka mukaan politiikka sinällään olisi jollain lailla kunniatonta.

”Pintaan on noussut ajatus, että politiikka olisi lähtökohtaisesti arveluttavaa, tai jos vitsin varjolla sanoo, niin jopa rikollista toimintaa. Näen kuitenkin sen klassisen ideaalin, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Politiikan journalismissa on sellainenkin pohjavirta, että myötäillään politiikan vastaista kansan syvien rivien mielipidettä.”

Se taas, sanoo Korkki, ei ole suomalaisen demokratian kannalta loppukädessä järkevää.

”Politiikassa toimii ihmisiä, jotka tekevät sitä vakavasti. Voisiko jopa sanoa, että poliitikot ovat keskimäärin mainettaan parempia? En kannata sellaisia puheenvuoroja, että siellä ne kansanedustajat eduskunnassa laiskottelevat ja että 100 riittäisi.”

Vaalien varma voittaja

Tulevissa eduskuntavaaleissa on Jari Korkin mukaan ainakin yksi varma voittaja. Se on vihreät.

”Täytyy tapahtua täydellinen gallup-romahdus, jotta näin ei kävisi. Vihreiden viime vaalien tulos oli noin 8 prosenttia, nyt kannatus on noin 14 prosenttia. Vaikka he rojahtaisivat 12 prosenttiin, he saavat valtavan vaalivoiton. Näin käy kaikissa tapauksissa.”

Myös sosiaalidemokraattien voitto näyttää Korkista melko selvältä.

”Tulevan hallituksen muodostamiseen tämä vaikuttaa niin, että jos demarit ja vihreät voittavat, tämä pitää ottaa hallituksen rakentamisessa huomioon. Sen takia en usko, että perussuomalaisilla olisi välttämättä asiaa hallitukseen, vaikka he saisivat jopa jonkinlaisen pikkujytkyn. Asetelmaa vahvistaa myös se, että keskusta on heikko.”

Jari Korkin ensimmäinen juttu MustReadissa julkaistaan perjantaina 8.3.2019. Anne Moilasen, Jari Korkin ja vaihtuvan keskustelijan vaalipodcast alkaa ilmestyä MustReadissa 11.3. alkavalla viikolla.

Piditkö artikkelista?

Rekisteröidy ja kokeile MustReadia 14 päivää maksutta

Keskustelu

Tätä juttua ei ole vielä kommentoitu.

Jätä kommentti